assalamualaikum..
akhirnye selepas beberapa menjak mencuba, aku berjaya jgk buat roti jalaku sendiri.
ape kata kalau korang cube.
ni aku bgkan resepinye yg sememangnye aku kopi pes je dr myresepi..
semoga korang juga berjaya...
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 camt garam
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
3 cawan air/santan/ susu segar
Cara-cara
1. Blendkan semua bahan di atas hingga
sebati.
2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum,
cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan.
Kalau
keluarnya tak putus-putus maknanya dah
boleh
di jala menggunakan kuali non stick. Kuali
biasa
pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat
tambah air
lagi sehingga boleh dijala.
3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam
beberapa saat.
Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje
di
angkat dan digulung.
4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan
kuah dal
atau kari ayam. Sesuai untuk open house
sebab
walaupun sampai ke petang roti jala tu
tetap
lembut seperti baru dimasak. Cubalah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan